



## **PROGRAM SCHEDULE**

Day-1: Saturday, 18th May 2024 (Talks and interactive sessions)

Tim	e Event & Session details	Speakers	
9:45 am - 4:20 pm 9:45 am - 9:54 am	137th Retinal Detachment Cour WELCOME	Ingrid Kreissig (Germany), Subhadra Jalali (India)	
Session - 1	DIAGNOSTICS: RHEGMATOGENOUS PRIMARY RETINAL DETACHMENT	Moderators: Ingrid Kreissig (Germany) Abhishek Kothari (India)	
9:54 am - 10:00 am	1.1 The First Step: Visualizing the retinal pathology Indirect ophthalmoscopy: Tips & tricks	Abhishek Kothari (India) 6 min.	
10:00 am - 10:06 am	1.2 Mapping the Detachment- Fundus diagrams and their value in detachment surgery	Rani Padmaja Kumari (India) 6 min.	
10:06 am - 10:14 am	1.3 Lattice degeneration and breaks in fellow eye: What to do or not to do?	Stefan Mennel (Austria) 8 min.	
10:14 am-10:20 am	1.4 Misdiagnosis of rhegmatogenous retinal detachment - Retinoschisis and exudative detachments	Mudit Tyagi (India) 6 min.	
10:20 am - 10:26 am	1.5 Ambulatory double patching – Where & when	Aditya Sudhalkar (India) 6 min.	
10:26 am - 10:38 am	1.6 Finding the target of treatment: The 4 Lincoff Rules to find the primary break	Ingrid Kreissig (Germany) 12 min.	
10:38 am - 11:00 am	Discussion and Q&A-22 min (3-4 min after every talk)		
Session - 2	2. Minimal SCLERAL Buckling WITH SPONGE/S, WITHOUT DRAINAGE AS TAMPONADE FOR BREAK/S	Moderators: Stefan Mennel (Austria), Thorsten Boeker (Germany)	
11:00 am - 11:06 am	2.1 The surgical armamentarium- What you need for minimal buckling surgery	Aditya Sudhalkar (India) 6 min	
11:06 am -11:18 am	2.2 Rational, indications, optimal tamponade of break(s), video of surgery	Thorsten Boeker (Germany) 12 min	
11:18 am - 11:26 am	2.3. How to minimize risk of PVR	Abhishek Kothari (India) 8 min	
11:26 am - 11:38 am	2.4 Long-term anatomical and functional results	Stefan Mennel (Germany) 12 min	
11:38 am - 11:44 am	2.5 Postop Residual fluid after nondrainage surgery - Differential diagnosis	Daraius Shroff (India) 6 min	
11:45 am - 12:05 pm	Discussion and Q&A - 20 minutes (4 min after every talk)		
12:05 pm - 12:15 pm	GROUP PHOTO		
Session - 3	3. MAXIMAL SCLERAL BUCKLING WITH CIRCULAR BUCKLE, with drainage AS TAMPONADE FOR BREAK/S.	Moderators: Thorsten Boeker (Germany), Vivek Dave (India)	
12:15 pm -12:25 pm	3.1. Cerclage with drainage for RD - Our technique	Umesh Chandra Behera (India) 10 min	
12:25 pm - 12:33 pm	3.2 Complications of maximal scleral buckling and how to prevent these	Daraius Shroff (India) 8 min	
12:33 pm - 12:45 pm	3.3. A look at cerclage after 50 years: Indications, complications, long-term results	Stefan Mennel (Austria) 12 min	
12:45 pm - 12:53 pm	3.4. Is there still a place for cerclage or drainage? To do or not to do is the question.	Thorsten Boeker (Germany) 8 min	
12:48 pm - 1:09 pm	Discussion and Q&A - 16 minutes (4 min after every talk)		
1:10 pm- 2:00 pm	LUNCH		
Session - 4	4. I. O. Surgery for retinal break(s) and detachment	Moderators: Ritesh Narula (India), Raja Narayanan (India)	
2:00 pm - 2:10 Pm	4.1 Expanding-gas operation, or pneumatic retinopexy: As office procedure for uncomplicated detachments: Indications, Techniques, Complications	Abhishek Kothari (India) 10 min	
2:10pm - 2:20 pm	4.2 Primary Vitrectomy: Rationale, indications, Techniques, Complications	Stefan Mennel (Austria) 10 min	
2:20 pm - 2:28 pm	4.3 Long-term results of PR and vitrectomy	Thorsten Boeker (Germany) 8 min	
2.28 pm - 2.40 pm	Discussion and Q&A - 12minutes (4 min after each talk)		
Session - 5	MINIMAL SCLERAL BUCKLING <u>WITHOUT DRAINAGE</u> FOR COMPLICATED DETACHMENTS 2:40pm	Moderators: Stefan Mennel (Austria), Thorsten Boeker (Germany)	
2:40 pm - 2:52 pm		Ingrid Kreissig (Germany) 12 min.	
2:52 pm - 3:04 pm	5.2 PVR-C1/C2 detachments: Try minimal segment buckling without drainage first: Long- term anatomical and functional results	Stefan Mennel (Austria) 12 min.	
Session - 6	6. COMPARISON OF PRESENT TECHNIQUES FOR REPAIR OF PRIMARY RETINAL DETACHMENT		
3:04 pm - 3:14 pm	5.1 Reoperation: The 4 Lincoff - Kreissig Rules to find the undetected break	Thorsten Boeker (Germany) 10 min.	
3:14 pm - 3:26 pm	Discussion and Q&A - 12 minutes (4 min after every talk)	Madaustan Isasid Kasisi (Communication)	
3:30 pm - 4:00 pm	7. VIDEO-SESSION	Moderators: Ingrid Kreissig (Germany), Abhishek Kothari (India)	
	Surgeons presenting minimal segmental buckling without drainage	Presenters: Thorsten Boeker (Germany), Stefan Mennel (Austria)	
4:00 pm - 4:20 pm	8. QUIZ OF VARIOUS RETINAL DETACHMENTS AND THEIR TREATMENT OPTIONS	Moderators: Ingrid Kreissig (Germany)	
		Presenters: Thorsten Boeker (Germany), Stefan	
		Mennel (Austria)	
		Mennel (Austria) Panelists: Ingrid Kreissig (Germany), Raja Narayanan (India), Stefan Mennel (Austria), Daraius Shroff (India), Abhishek Kothari (India), Aditya Sudhalkar (India)	
4:20 pm	9. Distribution of Diplomas	Panelists: Ingrid Kreissig (Germany), Raja Narayanan (India), Stefan Mennel (Austria), Daraius Shroff (India), Abhishek Kothari (India), Aditya Sudhalkar	

HALL-B: (FIRST FLOOR LECTURE HALL)				
Time	Торіс	Speaker & Panel Members		
2:00 pm – 3:30 pm	'OCTAne': A comprehensive OCTA course to fire your engines	Course Coordinator: Niroj Sahoo		
		"Panelists: Muna Bhende, Ritesh Narula, Nikitha Reddy, Navya Cherukuri"		
2:00 pm - 2:30 pm	Basic principles of OCTA; Commercially available machines with advantages of each	Niroj Sahoo, Ritesh Narula (20min Talk + 10 min discussion)		
2:30 pm - 3:00 pm	Normal vasculature on OCTA and steps of interpretation	Retina fellow + Niroj Sahoo (20 min Talk + 10 min discussion)		
3:00 pm - 3:30 pm	" Using OCTA in your clinics: A case-based approach to diabetic retinopathy and macular neovascularisation"	Muna Bhende (20min Talk + 10 min discussion)		





## **PROGRAM SCHEDULE**

Day-2: Sunday, 19th May 2024 (Talks and interactive sessions)

HALL A: PATODIA AUDITORIUM				
Time	Торіс	Speaker & Panel Members		
8:30 am – 10:30 am	CHALLENGING CASES	Coordinator: Akash Belenje		
	8 case presentations by Retina fellows and Retina alumni; each case 5 min with discussion 10 min	Panelists: Muna Bhende, Raja Narayanan, Saumyava Basu, Aditya Kapoor, Padmaja Kumari Rani		
10:30 am - 11:00 am	Tea Break			
11:00 am – 1:00 pm	Retinal Infections	Coordinators: Avinash Pathengay, Anup Kelgaonkar Panelists: Shreyansh Doshi, Ketan Saoji		
	Experience a paradigm shift in retinal infection education with 'Innovation in Learning Retinal Infections – Just A Slide In 120 minutes, revolutionize comprehension with our single-slide approach, engaging learners with unparalleled depth and engagement			
1:00 pm-2:00 pm	LUNCH			
2:00 pm - 4:00 pm	Paediatric Retina Session	Coordinator: Dr Sameera Nayak		
		Panelists: Subhadra Jalali, Parveen Sen, Parijat Chandra, Bhavik Panchal, Akash Belenje		
	1. Scleral sizzle: Imbrication unmasked	Subhadra Jalali		
	2. Hyaloid Hurdles: Mastering posterior hyaloid management during ROP surgery	Sameera Nayak		
	3. Endoscopic vitrectomy in stage 4B ROP	Sui Chien Wong		
	4. Pearls in improvising Stage 5 ROP	Tapas Ranjan Padhi		
	5. Rhegmatogenous retinal detachment in ROP	Parijat Chandra		
	6. Surgery for PHPV	Sengul Ozdek		
4:00 pm - 4:30 pm	Tea Break			

	HALL B: WORKSHOPS	
Time	Торіс	Speaker & Panel Members
8:30am – 10:30am	Electrophysiology and IRD instruction course	Coordinator: Srikanta Kumar Padhy Panelists: Subhadra Jalali, Praveen Sen, Tapas Ranjan Padhi, Brijesh Takkar
	Navigating IRD through Electrophysiology: A case-based discussion	Anthony Robson
	Unveiling High Myopia: Dissecting the Disguise	Deepika C Parameswarappa
	IRD Beyond the Eyes: A Case-Based Exploration	Srikanta Kumar Padhy
	Challenges Explored: My Toughest Cases in Inherited Retinal Diseases	Poornachandra B
	Beyond Diagnosis: Charting the Path Forward for Physicians in IRD Care	Parveen Sen
10:30 am - 11:00 am	Tea Break	
11:00am-1:00pm	Endoscopy: Hand on (Wetlab)	Coordinator: Vivek Dave
	30 minutes of didactic lecture and 90 minutes of hands-on workshop	Instructors: Rajeev R. Pappuru, Mudit Tyagi
1:00 pm-2:00 pm	LUNCH	
2:00pm- 4:00 pm	GLUE IN RETINAL DETACHMENT	Coordinator: Mudit Tyagi
		Panelists: Vishal Ramesh Raval, Ritesh Narula, Umesh Chandra Behera, Vivek Dave
	1. Indications and case selection	Mudit Tyagi 10 min
	2. Video on how to deliver fibrin glue	Srishti R Ramamurthy 10 min
	3. Video based case discussion	Mudit Tyagi 20 min
	4. Tips and tricks	Vishal Ramesh Rawal 10 min
	5. Uses in cases, apart from RRD- Hemostasis and Max hole	Brijesh Takkar 15 min
	6. Glue in Endophthalmitis	Vivek Dave 10 min
4:00 pm - 4:30 pm	Tea Break	